tarsasagi_adokedvezmenyek

A legnépszerűbb társasági adókedvezmények

Legújabb bejegyzésemben a legnépszerűbb társasági adókedvezményeket veszem sorra és mutatom be őket lényegtörően. Használjuk ki őket!

Veszteségleírás

A veszteségleírás során a korábbi évek alatt felhalmozott veszteségével lehet csökkenteni a tárgyévi eredményünket azzal a megkötéssel, hogy az adózás előtti eredményünk maximum felét csökkenthetjük ezen összeggel.

 

Fejlesztési tartalék

A fejlesztési tartalék alapvetően azon vállalkozásoknak hoz előnyöket, akik sokat fordítanak az innovációra, bővülésre stb. Fejlesztési tartalék képezhető az adózás előtti nyereség 50%-ig de legfeljebb adóévenként 500 m Ft mértékig. A fejlesztési tartalékot beruházásokra lehet a képzés évét követő 4 éven belül felhasználni. Amennyiben innovációs terveink vannak, ezzel akár az adófizetési kötelezettségünk felét is megspórolhatjuk. (Eltekintve itt az egyéb módosító tételektől)

 

Szakképzésben közreműködő adózó kedvezménye

Csökkenti az adózás előtti eredményünket:

  • tanulószerződés keretében foglalkoztatott szakmunkás tanulónként minden megkezdett hónap után havonta érvényes minimálbér 24%-a
  • együttműködési megállapodás esetén a fent említett érték 12%

A tanulófoglalkoztatáshoz kapcsolódó (kiaknázatlan) adókedvezményekről korábbi bejegyzésemben már írtam.

 

Szakmunkás tanuló továbbfoglalkoztatásának adókedvezménye

Sikeres szakmai vizsgát tett tanulónak a gyakorlati szakképzése befejezését követő folyamatos továbbfoglalkoztatása esetén (pályakezdő) az adózás előtti eredményt csökkenti foglalkoztatásának ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át befizetett társadalombiztosítási járulék (szociális hozzájárulási adó) összege.

 

Munkanélküli, szabadságvesztésből szabaduló, illetve pártfogó felügyelet alatt álló személy foglalkoztatásának adókedvezménye

A fent felsorolt foglalkoztatottak esetében foglalkoztatásuk ideje alatt de maximum 12 hónapon át befizetett szociális hozzájárulási adó összege adókedvezményként igénybe vehető.

 

Adomány nyújtása

Szinte minden adóévben felmerül az adományok kérdésköre, kinek éri meg adni mire figyeljünk oda. Amennyiben közhasznú alapítványnak nyújtunk adományt annak 20%-a levonható az adóalapból, hova tovább amennyiben tartós adományozási szerződést kötünk a civil szervezettel ez a 20% 40%-ra nő.

 

Beruházási hitellel rendelkezők adókedvezménye

Amennyiben beruházási/fejlesztési hitellel rendelkezünk, úgy az adóévben fizetett kamat levonható a fizetendő adóból (nem az alapból!), azzal, hogy az adókedvezmény az egyébként fizetendő adó 70%-ig érvényesíthető.

 

 

Összességében elmondható, hogy amennyiben egy hozzáértő szakemberrel működünk együtt, akit bevonunk akár operatív döntéseinkbe is proaktív szemlélettel irányulunk az üzletmenethez, jelentős adóterheket spórolhatunk meg.

Hozzáértő adótanácsadóra lenne szüksége?

Keressen bizalommal!

951