Néhány gondolat az élelmiszerlánc felügyeleti díjról

Az élelmiszerlánc felügyeleti díjat 2012-től kötelező fizetni az érintett vállalkozóknak. Hogy kik is az érintett vállalkozók? Olvassa el cikkemet!

A felügyeleti díj alá tartozó tevékenységnek minősül többek között az élelmiszer-termelési, tenyésztési, vagy kísérleti célból tartott állatok, emellett élelmiszer-, vagy takarmány-termelési célból termesztett növény, vetőmag, növényi termék, illetve a szaporító és ültetési anyag, ezenkívül állatgyógyászati készítmény és állatgyógyászati termék előállítása vagy forgalmazása. Díjköteles a növényvédő-szer, termésnövelő anyag előállítása vagy forgalmazása és az állati eredetű melléktermék kezelése, felhasználása, szállítása vagy az ezekből származó termék forgalomba hozatala is.

A díj bevezetésével lehetővé válik az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv hatósági feladataival együtt járó költségek fedezetének biztosítása, egyúttal megvalósul a pénzügyi terhek arányosabb megoszlása az élelmiszerlánc szereplői között.

A díj mértéke az előző naptári év árbevételének 0,1%-a. Lehetőség van azonban átalánydíj megfizetésére, melynek mértéke mikro-vállalkozás esetében évi 20 ezer Ft, kisvállalkozás esetében pedig 700 ezer Ft, ezzel a teljes éves kötelezettségünket kiváltjuk, továbbá adminisztrációs terhünket is csökkentjük.

Mentesülnek a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól a mezőgazdasági kistermelők, vagyis azok az őstermelők, akinek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg.

További hasznos információk, valamint TEÁOR táblázat, mely segít eldöntenünk hogy kötelezettek vagyunk-e: itt!

1172