Kézi és gépi számlák javítása

Munkám során tapasztalom, hogy a vállalkozók mennyire nincsenek tisztában a számlaírás szabályaival. Blogbejegyzésemben ebben próbálok segíteni.

Akinek csak tehetem én a gépi számlázási lehetőséget javasolom, hiszen az fogja kezünket és jelentősen minimalizálja a hibázás lehetőségét. De persze ez nem minden tevékenységnél és nem minden helyzetben megoldható.

Először vegyük át a kézi számlákat. Fontos, hogy minden rublrkát úgy töltsünk ki ahogy a fejléc előírja, ne hagyjunk üresen helyeket, ne írjunk olyan nagy betűkkel, hogy 3 sorba férjen csak ki. Az átláthatóságot is jobban tudjuk biztosítani, ha nem szabad pályaként kezeljük a nyomtatványt.

Amennyiben elrontottuk a számlát kézi számla esetében viszonylag könnyű javítani, ha mindegyik példány nálunk van, vagy vissza tudjuk kérni. A javítást mindegyiken elvégezzük s szignózzuk. Amennyiben ez nem kivitelezhető, akkor mindegyik példányra rávezetjük a „Rontott” kifejezést és egy határozott vonallal áthúzzuk a teljes számlát és újat állítunk ki.

Lehetőségünk van azonban – és erről a legtöbb vállalkozó nem tud!- számlával egy tekintet alá eső okirat kibocsátására. Ilyen esetben nincs szükség az összes példány begyűjtésére, hiszen ez egy korrekciós bizonylat, tehát együtt kell kezelni az eredetileg kiállított számlával. A számlával egy tekintet alá eső okirattal történő korrekció esetén az okiraton szerepeltetni kell a kiállítás keltét, az eredeti számlára hivatkozva a korrekció jellegét illetve a korrekció számszerű hatását is, ha ilyen van.

Akkor most jöhetnek a gépi számlák. Nagyon fontos, hogy kézzel nem vezethető fel rá semmilyen javítás, kiegészítő adat. Amennyiben a számlát korrigálni kell, akkor az vagy számlával egy tekintet alá eső okirattal, vagy pedig az eredeti számla stornírozásával és új számla kibocsátásával történhet. Ahogy már a bejegyzés elején említettem, a gépi számlák kiállításánál – egy jól megválasztott számlázóprogram mellett- szinte lehetetlen hibás számlát kiállítani, fogja a kezünket, hibára fut amennyiben valamit rosszul csinálunk, így én személy szerint mindenképpen a számlázó programok mellett voksolnék. Mindamellett, hogy a hibalehetőségeket közel nullára futtatjuk vele, esztétikailag is áttekinthető, és akár kifejezetten szép számlákat is lehet vele készíteni (pl. logó rávezetése a számlára)

 

Segítségre van szüksége? Keressen még ma!

3231