Adókedvezmények – rendelkezés az adóról

SZJA bevallásunkban lehetőség van, hogy rendelkezzünk befizetett adónkról mely révén visszakaphatjuk egy részét természetesen nem a bankszámlánkra utalja át az adóhatóság hanem a különböző pénztárakban írja jóvá rendelkezésünk szerint.

Ezek a lehetőségek:

 • Önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak
 • Nyugdíj előtakarékosság számla
 • Nyugdíjbiztosítási szerződés

 

 1. Önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak
 • nyugdíjpénztár
 • egészség/önsegélyező pénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár keretében megtakarított összeghez adómentesen 20 év eltelte után nyúlhatunk, amennyiben ennél hamarabb van szükségünk a pénzre sajnos adófizetési kötelezettséggel is számolnunk kell. Amennyiben még 10 év sem telt el úgy 15% SZJA valamint 17,5% Szochó, a 11. évtől az adóalap évről évre 10%-al csökken. Összefoglalva tehát azt lehet mondani, hogy nyugdíjazás előtt legelőször a 10. évben nyúlhatunk hozzá az önkéntes nyugdíjpénztárhoz, de akkor csak a hozamot kapjuk meg adómentesen, a tőke a 20. évig még csökkenő alappal de adózik, a 21. évtől pedig a tőkét is felvehetjük adómentesen.

Az egészség és önsegélyező pénztárak már sokkal izgalmasabb téma. Rengeteg mindenre elszámolhatóak s csak fél éves „kötelező ott pihentetési” kötelességünk van, de ez sem minden esetben igaz.

Mire lehet felhasználni? (Teljesség igénye nélkül 😊 – mert rengeteg van, tényleg!)

Azonnal:

 • Orvosi szolgáltatások
 • Gyógyszerek
 • Szemüveg, gyógyászati termékek
 • Táppénz kiegészítés

180 napja rendelkezésre álló egyenleg terhére:

 • Szülési támgoatás (gyermekenként max 1 millió Ft)
 • Gyermekgondozási támogatás
 • Beiskolázási támogatás
 • Gyermeknevelési támogatás (keresetkiegészítés)
 • Jelzáloghitel támogatása (Lakás) (A lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére fordítható havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százaléka lehet (2019. évben 22.350 Ft/hó).
 • Álláskeresési támogatás

Itt az adókedvezmény a befizetett összeg 20%-a maximum 150.000 Ft.

Tehát például babát tervezünk érdemes egy nagyobb összeget mondjuk ha tudunk 750.000 Ft-ot befizetünk, melyre megkapjuk a max 150ezer Ftot támogatást, melyet többféleképpen felhasználhatunk. Azonnal el tudjuk számolni orvosi költségeinkre, gyógyszerekre, ha pedig tudjuk nélkülözni az összeget fél évig akkor keresetkiegészítésként, egyszeri juttatásként mikor megszületik a gyermek, lakástörlesztésre is fel tudjuk használni.

 

 1. Nyugdíj előtakarékosság számla

Az itt megtakarított összeghez akkor jutunk hozzá, ha igazoltan nyugdíjra jogosultakká válunk és a számlanyitás adóévét követően 10. adóév már eltelt. Amennyiben korábban szüntetjük meg úgy akárcsak a fent említett önkéntes nyugdíjpénztár esetében 15% SZJA és 17,5% Szochó fizetési kötelezettség áll be, valamint a már igénybe vett előtakarékossági támogatás összegét 20%-kal növelten vissza kell fizetnie.

A fentiek alapján ezt főként annak ajánlom, akik szeretnének előre takarékoskodni nyugdíjas éveikre.

Az itt igénybe vehető adókedvezmény a befizetett összeg 20%-a legfeljebb 100.000 Ft.

 1. Nyugdíjbiztosítási szerződés

A nyugdíjbiztosítás a befektetéssel kombinált életbiztosítások egy olyan speciális fajtája, amely minden esetben a kötéskori aktuális nyugdíjkorhatárkor jár le. Az életbiztosítás, mint jogi kategória nem számít magánvagyonnak. Ennél fogva a nyugdíjbiztosítás nem perelhető nem végrehajtható, a NAV által nem inkasszálható.  Fontos, hogy nem csak a lejáratkor fizet, hanem halál- vagy már 40%os rokkantság esetén is.

Az itt igénybe vehető adókedvezmény a befizetett összeg 20%-a legfeljebb 130.000 Ft

 

Összefoglalás

 

Megtakarítás típusa

Adókedvezmény a befizetett összeg…

Maximum…

Önkéntes magánnyugdíj pénztár

20%-a

130.000 Ft (vagy ep)

Egészség és önsegélyező pénztár

20%-a

130.000 Ft (vagy mnyugdíj)

Nyugdíj előtakarékossági számla

20%-a

100.000 Ft

Nyugdíjbiztosítási szerződés

20%-a

130.000 Ft

 

Tehát ha elég rafináltak vagyunk és van elegendő befizett SZJA-nk akkor akár évi 490.000 Ft-al rövidíthetjük meg állambácsit 😊

Fontos, hogy ezt befizetett SZJA-nk terhére használhatjuk fel. Tehát ha valaki KATA-s és nincs SZJA köteles jövedelme sajnos ezt nem tudja kihasználni. Vagy akár, ha valakinek nincs fizetendő adója különböző egyéb kedvezmények okán például családi kedvezmény akkor szintén nem lehet ezt igénybe venni.

 

 

2069