Anyasági ellátások 2019

Mostanában ismerettségi körömben is nagyon sokan babázni fognak a közeljövőben, ez szuper! 😊
Lássuk milyen támogatásokra/ellátásokra számíthatnak.

Időrendben a sorrend az alábbi:

-CSED

-GYED (gyermek 2 éves koráig)

-GYES (gyermek 3 éves koráig)

 

  1. CSED

Ki jogosult? Aki gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.

A csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyik napja lehet, de legkésőbb a szülés napja. Legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve a koraszülött gyermekek esetében.

A csecsemőgondozási díj a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 %-a. A csecsemőgondozási díj után egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell fizetni.

Fontos, hogy emellett a juttatás mellett nem szabad más jövedelmet szerezzünk.

 

  1. GYED

Jogosult az ellátásra az a szülő, aki a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.

A gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Ikergyermekek esetén a gyed folyósításának időtartama a fentiek szerint megállapított időtartam lejártát követően további egy évvel meghosszabbodik.

 

A gyed a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka azzal, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér (2019. évben 149.000,-Ft) kétszeresének 70 százaléka lehet.

 

Ennek megfelelően a gyermekgondozási díj 2019. évi felső határa havi bruttó 208.600,- Ft. (2020-ban ez várhatóan 225.400 Ft-ra emelkedik)

 

Itt ugyan nem kiemelt pontként de szót kell ejteni a GYED extráról is. Az anyák már a gyermekük fél éves kora után újra dolgozhatnak, , ez esetben ugyanis akár duplázódhatnak is a családok jövedelmei (munkabér + gyed).

Továbbá a GYED Extra intézkedése volt az úgynevezett testvér GYED/GYES mely azt jelenti, hogy testvér születése esetén két gyermek után jár kétszeres mértékű gyes vagy gyed három gyermek esetén pedig háromszoros.

Mivel GYED mellett ugye lehet vállalni munkát, sok családban optimális, ha az az apa veszi igénybe az ellátást, amennyiben az édesanya jövedelme révén nem kapnák meg a maximumot.

  1. GYES

Gyermek 3. életévének betöltéséig jár, ikergyermekek esetén tankötelessé válás évének végéig.

A gyermekgondozási támogatás havi összege – függetlenül a gyermekek számától – azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, töredékhónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Ez most 2019-ben 25.650 Ft (nettó).

 

Akkor most vegyünk egy konkrét példát:

 

Édesanyának 300.000 Ft-os bruttó fizetése van, milyen ellátásokra számíthat az elkövetkezendő időkben?

(A lenti összegek nettó összegek, Szja kedvezmények igénybevétele nélkül)

CSED: 178.500 Ft

GYED: 156.450 Ft

GYES: 25.650 Ft

 

1578