Nem fizet a vevő? Mit tehetünk?

Nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak tartós kintlévőségek esetén!

Persze nagyon jó, ha olyan partnereink vannak akik rendre határidőre tudják kifizetni a számláinkat, de sajnos borzasztó kellemetlen tud lenni, amennyiben hetek vagy hónapok is eltelnek a számla kiegyenlítésig. Sajnos saját élményeim is adták e blogbejegyzés alapját.

Nézzük meg milyen lehetőségeink vannak ilyen sajnálatos esetben.

Elsőként javasolnék a fizetési határidő lejárata előtt egy udvarias fizetési elmékeztető megküldését. Előfordulhat, hogy a számla elkeveredett, bent ragadt az utalás stb, ez segíthet, hogy ezen átlendülhessünk s minden konfliktus nélkül megkaphassuk a szolgáltatásink/termékeink ellenértékét.

Ezt követően, amennyiben az emlékeztető nem járt sikerrel, küldhetünk egy első fizetésre felszólító levelet melyet sikertelenséget követően egy második követ, ami akár lehet ügyvédi is.

Ha ez sem lesz eredményes; irány a közjegyző és fizetési meghagyásos eljárás indítása következik az adóssal szemben. Fizetési meghagyás a kérelmező által közölt adatok alapján kibocsátott bírósági végzés, amely a követelés teljesítésére szólít fel. Ellene a kötelezett fél jogorvoslati kérelmet (ellentmondást) nyújthat be. Ellentmondás esetén az eljárás polgári perré alakul át. Ha a kötelezett nem terjeszt elő ellentmondást, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik és ugyanúgy megtámadhatatlan, végleges és végrehajtható bírósági határozatnak minősül, mint a jogerős ítélet.

Sikeres fizetési meghagyással a kezünkben indulhat meg a végrehajtási eljárás, mely akár felszámolási eljárásba is torkollhat. Végrehajtási eljáráskor legtöbbször inkasszót vetnek ki az adós bankszámlájára, magánszemély esetében munkabérből történő levonás is szóba jöhet, valamint ingóságok, ingatlanok (főként nagyobb kintlévőség esetén) értékesítése/árverezése következik.

Sajnos ezeknek mind mind költségvonzatuk van, melyet sikeres FMH valamint végrehajtási eljáráskor az adóson behajtanak és kifizetődik a belefektetett pénzünk, azonban ha ezek sem vezetnek sikerhez, a költségek a mi kasszánkat/eredményünket fogják terhelni. Magyarul többet bukhatunk rajta, mint az eredeti tőkekövetelés.

Ahhoz, hogy elkerüljük az ilyen helyzetbe jutást lehetőségünk van némileg utána puhatolózni az adott társaságnak, hiszen A NAV weboldalán ellenőrizhető az adószám érvényessége, az internetről a társaság előző éveinek beszámolója, cégkivonata is letölthető. A lekért adatokat érdemes eltárolni, hogy később hivatkozhassunk rá, akár egy NAV előtti eljárásban.

1516