unnepnap_nyitvatartas_uzletek_vallalkozasok

Ünnepnapon való nyitvatartás – biztosan megéri?

Bejegyzésemben az ünnepnapon való nyitvatartással kapcsolatos szabályokat és tudnivalókat ismertetem.

A 2005. évi CLXIV. törvény határozza meg a nyitvatartás alapvető szabályait, mely szerint az üzlet nyitvatartási rendjét a vásárlási szokások, lakókörnyezet érdekei alapján a kereskedő állapíthatja meg azzal, hogy ezt bejelenti az illetékes önkormányzatnak.

December 24-én az üzletek 14 óráig tarthatnak nyitva, ez alól csak néhány kivétel van, melyet felsorolásszerűen említ a törvény.

Üzletek éjszakai nyitvatartásakor az illetékes önkormányzat által kiszabott felügyeleti díjra is számíthatunk, melynek összege a törvény értelmében nem lehet több 20 Ft/fő/éjszakai nyitvatartási nap. Ezt a díjat negyedévente a negyedévet követő 15-ig kell megfizetni. 

Amennyiben az üzlet vasárnapon nyitva tart, az ezen a napon dolgozó munkavállalóink bérénél az 50%-os vasárnapi pótlékkal is számolnunk kell.

Munkaszüneti napra rendes munkaidő (Mt. 102.§ (2) bekezdés) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben, az idényjellegű, a megszakítás nélküli, társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén, külföldön történő munkavégzés során foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

Amennyiben munkaszüneti napra osztjuk be munkavállalónkat, számolnunk kell 100%-os bérpótlékkal, érdemes tehát megvizsgálnunk, hogy gazdaságos-e nyitva tartanunk az üzletet.

2150