indulo_vallalkozas_tudnivalok

Vállalkozzunk!

Az alábbi bejegyzésben egy vállalkozás elindításával kapcsolatos fontos kérdéseket vázolom fel, nem térve ki az adózási módozatokra. 

Elsőként fontos eldöntenünk, hogy milyen formában szeretnénk a választott tevékenységet folytatni: egyéni vállalkozás? Betéti társaság? Esetleg Kft? Egyéni vállalkozás alapítását akár maga a vállalkozó is el tudja végezni, hiszen csak egy ügyfélkapura van erre szüksége. Jogi személyiséggel rendelkező társaságok alapításakor már nehezebb a helyzet, hiszen ügyvédre van szükségünk.

Ha a formáról van elképzelésünk, már egy jelentős nehézséget hátunk mögött hagyunk. Nagyon fontos körüljárni a vállalkozói lét minden szegmensét, gondolok itt a munka és tűzvédelmi szabályokra, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységre.

Választott tevékenységünk függvényében érdemes felvilágosítást kérnünk a megyei ÁNTSZ, NÉBIH stb. intézményektől, hogy az adott tevékenységhez milyen kötelezettségeknek kell eleget tennünk, hogy szabályszerűen végezhessük tevékenységünket.

Természetesen az illetékes önkormányzat jegyzője, amennyiben a tevékenység ezt megköveteli, kiadja megfelelő feltételek teljesülése mellett a működési engedélyt, melyet jól látható helyen ki kell függeszteni az üzlethelységben.

Azonban fontos megemlíteni, hogy vannak olyan tevékenységek, melyekhez a fentieken túlmenően további engedélyek szükségesek, pl. EKAER köteles tevékenységek, NAV Vámhatósági működési engedély dohányboltok esetében stb.

Üzletviteli tanácsadás keretében segítek körüljárni e témakört, hogy minden jogszabályi előírásnak megfelelhessen a vállalkozó. 

Kérjen időpontot még ma!

1251