kata_kiva

KATA-KIVA sztár adózási formák – Melyiket, mikor érdemes?

KATA-KIVA a sztár adózási formák – bejegyzésemben bemutatom őket.

KATA:

A KATA adózás tapasztalataim szerint a legnépszerűbb az egyéni vállalkozók között. Van, aki tervezhetősége miatt választja, van, aki adócsökkentés céljából tért át. Nem véletlen lett ez az egyik legnépszerűbb adóbevételi forrás.

Fontos az elején leszögezni, hogy bérbeadással foglalkozó vállalkozó ezen adózási formát nem választhatja.

Főállású kisadózóként már választhatjuk a magasabb, 75ezer Ft tételes adózását, melyet kiemelten gyermeket vállalni készülő vagy nyugdíj előtt álló vállalkozóknak ajánlok. Alapesetben ugyanis az 50ezer Ft KATA megfizetésével 81.300 Ft mértékben szerzünk jogosultságot a különböző ellátásokra úgy, mint GYES, GYES stb, ezen összeg a magasabb KATA megfizetése mellett már 136.250 Ft.

Több másodállású vállalkozóval is találkoztam, akiknek jobban megérné az SZJA, de kényelmi és tervezhetőségi szempontok miatt inkább fizetik a havi 25ezer Ft KATA-t, ezzel biztosítási jogosultságot ugyan nem szereznek, de való igaz, hogy adminisztrációs terheik csökkennek, és az adókötelezettségeiket is könnyebben kalkulálhatják.

Évi 12 millió Forint árbevételig a KATA és az iparűzési adón túl nincs adófizetési kötelezettségünk (nem említve itt a tevékenységek specialitásából eredő adófizetési kötelezettségeket), e fölött pedig 40%-os adóterhet kell megfizetnünk a 12 m Ft-ot meghaladó rész után.

 

KIVA:

A 2017-es év sok változást hozott a KIVA életében, idéntől ugyanis már könyvelőként/adótanácsadóként is szívesebben ajánlom, hiszen tervezhetősége a törvényi változásoknak köszönhetően biztosítottá vált.

A KIVA-t tulajdonképpen mindenki választhatja, kivéve az egyéni vállalkozó, valamint az Nyrt. Természetesen vannak további korlátok, de erre most külön nem térnék ki.

Az adó alapja a személyi jellegű kifizetések, melyeket módosítanunk kell a jóváhagyott osztalék, valamint a tőkeműveletekből eredő változásokkal, továbbá néhány módosító tétellel. Az adómérték pedig 14%, mely jövőre, azaz 2018-ban 13%-ra csökken.

Alapvetően elmondható, hogy azoknak éri meg a KIVA, akiknek a bérköltsége magasabb, mint a nyeresége, és az osztalékot nem kiveszi, hanem visszaforgatja a vállalkozásba.

 

Kalkuláljon Ön is! A KIVA Kalkulátort itt tudja letölteni!

 

 

Ügyfeleimnél már kiszámoltuk, hogy megéri-e nekik a KIVA adóra történő váltás.

Kérje tanácsomat, hogy Önnek is mihamarabb megvizsgálhassuk! Ne hagyja veszni a kiaknázatlan lehetőségeket!

1057