Karácsonyi juttatási lehetőségek – és annak adóvonzatai

Munkatársaink megbecsülése nagyon fontos, nézzük meg milyen formában tehetjük ezt meg és ezeknek milyen adóvonzatai vannak.

 

 

  1. Ajándékcsomag

 

Egyes meghatározott juttatásnak minősül az évente egy alkalommal adható csekély értékű ajándék, melynek maximális mértéke a minimálbér 10%-a. Ez 2023-ban 23 200 Forint.

Ez lehet ajándékcsomag, vagy akár vissza nem váltható ajándékutalvány. Egyes meghatározott juttatások csoportjánál az átadott érték 1,18-szorosa után 15% személyi jövedelem- és 13% szociális hozzájárulási adót kell a munkáltatónak megfizetnie. Tehát összesen 33,04 %

 

 

  1. Minőségi bor vagy pezsgő?

Sokat lehetett hallani az elmúlt egy hónapban, hogy adómentesen adható borászoktól (borászati üzemengedéllyel rendelkező – nem kereskedő!) beszerzett, palackozott, felcímkézett borok, pezsgők, gyöngyöző borok, likőrborok, mustok is. Tehát ennek adóvonzata 0%

  1. Karácsonyi vacsora/céges rendezvény

Az év vége közeledtével egyre több céges rendezvény kerül megszervezésre, amelyen nem csupán a vállalkozás dolgozói, hanem annak üzleti partnerei is részt vesznek. Ezen alkalmak után természetbeni juttatásként: 1,18-szoros szorzóval 15 százalék szja-t és 13 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetni a kifizetőnek. Tehát összesen 33,04 %

 

  1. SZÉP kártya juttatás

Talán ez a legnépszerűbb idén, hiszen a SZÉP kártyákat élelmiszerre is fel lehet használni, nemcsak szállásra, vendéglátásra, ez pedig tényleg nagy segítség a magyar családoknak (😊). Béren kívüli juttatásként 28% (szociális hozzájárulás és szja) fizetendő.

A kedvezményes keretösszeget (450.000 Ft+200.000 Ft) meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, ami után a munkáltatóknak 33,04% adókötelezettséget kell megfizetni.

 

  1. Prémium/Jutalom

A prémium/jutalom, akár 13. havi nevezhetjük bárhogyan, munkabérként adózik. Ami azt jelenti, hogy 13% szociális hozzájárulási adó fizetendő munkáltató által, valamint a munkavállalótól levonásra kerül 15% SZJA, 18,5% TB járulék.

 

 

Mindenkinek boldog karácsonyt!

 

202