Társasági adó – az adózás előtti eredmény csökkentő tételek

 

Jelen bejegyzésemben, azon adózás előtti eredményt csökkentő tételeket venném sorra, melyek kvázi kedvezményként érvényesíthetőek, így az egyéb módosító tételeket (céltartalék, bírság, értékvesztés stb.) nem tárgyalom. Néhány napon belül, pedig az adókedvezményekről is készítek egy rövid és reményeim szerint közérthető bejegyzést.

  1. Veszteségleírás

ha az adóalap bármely évben negatív úgy a következő 5 évben az adózó döntése szerinti megosztásban csökkentheti adózás előtti eredményét. Fontos azonban, hogy az adóalap 50%-áig érvényesíthető ez.

  1. Fejlesztési tartalék

Jövőbeni beruházásra képezhető, adózás előtti eredményt csökkenti, legfeljebb az adóévi adózás előtti nyereség összege. Megvalósított beruházásokra használható fel a képzést követő 4 adóévben.

  1. Kedvezmény a szakképzésben közreműködő adózónak

Mértéke havonta az adóév első napján érvényes minimálbér 24%a a szakirányú oktatásban részt vevő tanulóként

  1. Pályakezdő, munkanélküli, egyéb személy foglalkoztatása

Mértéke a foglalkoztatásának ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át befizetett szociális hozzájárulási adó összege, annak költségkénti elszámolásán túl.

  • a szakmai vizsga megszerzését követően az előző pontban említett tanuló, képzésben részt vevő személy után
  • a korábban munkanélküli személy után
  • a szabadulást követő 6 hónapon belül alkalmazott szabadságvesztésből szabaduló, továbbá a pártfogó felügyelet alatt álló személy után
  1. Kkv beruházási kedvezmény

Korábban még használatba nem vett ingatlan, műszaki gép, berendezés, járművek stb. eszközök adóévi beruházási értéke. A csökkentő tétel nem haladhatja meg az adóévi pozitív adózás előtti eredményt.

A fenti lista természetesen nem teljeskörű, azokat próbáltam kiemelni, melyek a KKV szektorban a leginkább előfordulnak.

148